На днешното заседание на правителството избухна скандал - министрите от Има

...
На днешното заседание на правителството избухна скандал - министрите от Има
Коментари Харесай

Спорове за пари: Министрите от ИТН напуснаха заседанието на кабинета

На днешното съвещание на държавното управление избухна скандал - министрите от „ ИТН “ демонстративно са напуснали залата. Заседанието е извънредно значимо, така като днес кабинетът трябваше да изглади последните елементи в плана за актуализация на бюджет 2022 година и да го внесе в Народното събрание.

От съвещанието са си тръгнали министрите от Има Такъв Народ -  външният министър Теодора Генчовска, спортният министър Радостин Василев и вицепремиерът Гроздан Караджов. Министър Александър Николов, който също е от квотата на Има Такъв Народ, през днешния ден не е бил в Министерски съвет. 
Спорове за пари
Напрежението в залата се е покачило поради разногласия за пари. Генчовска е настояла да бъдат увеличени заплатите в Министерство на външните работи, а Караджов като министър на районното развиване е изискал спомагателни средства за пътни планове. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът по финансовите каузи Асен Василев са били срещу да се усилва още бюджетният недостиг с спомагателни разноски.

По инфорамация на БНТ тримата недоволни министри са се отправили към Народното събрание - евентуално за съвещания с парламентарната група на Има Такъв Народ.

Андрей Гюров - ръководителят на парламентарната група на Политическа партия, разяснява в коридорите на Народното събрание, че напрежение явно има. От неговата групировка ще дадат конференция в 16 часа, на която дават обещание да отговорят на всички висящи въпроси. Това ще стане преди да се събере съдружният съвет по тематиката довечера.

Гюров призна, че по време на експертните препоръки на обединението е имало „ някои недоразумения или висящи въпроси “. Партньорите обаче са се разбрали да ги изяснят сред първо и второ четене на законопроекта за бюджетната актуализация.

Той посочи, че още при приемането на съдружното съглашение е конкретизирано, че увеличаването на заплатите става след смяна на устройствените правилници на министерствата и усъвършенстване на състава и активността им. За административни промени в бюджета са заделени 300 милиона лв.. „ Сега министерствата би трябвало да си свършат работата, с цел да могат тези средства да бъдат освободени и да отидат за увеличение на заплатите там, където е усъвършенствана активността на другите ведомства “, обобщи Гюров. А за районното министерство уточни, че в предходните години за дейностите на ведомството са изразходвани средства в размер към 1 - 1.3 милиарда лв., а тази година – над 3 милиарда.

За връзките с Има Такъв Народ Гюров разяснява, че по актуализацията ще си проличи дали партията на Слави Трифонов е благонадежден сътрудник.
Актуализацията на бюджета въпреки всичко е приета
Въпреки различията и демонстративното овакантяване на трима министри актуализацията на бюджета за тази година е призната от Министерски съвет и ще бъде импортиран през днешния ден в Народното събрание. Това сподели пред публицисти след съвещанието на държавното управление министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. „ Имаше разисквания по съответни текстове, само че чак скандал не е имало “, разясни Божанов.

Случката разяснява и съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов, който определи държанието на министрите от Има Такъв Народ като „ прояви на прочувствено положение “. „ Не считам, че има смисъл някой да влиза в ролята на преподавател или учителка. Има страсти, има такива моменти и би трябвало да продължим напред “, коментира Иванов.

 На въпрос дали такива прояви могат да сложат завършек на обединението, той отговори, че „ всичко е допустимо, само че би трябвало да носим отговорност, тъй като сме народни представители и сме длъжни да осигурим на тази страна ръководство и то положително ръководство “. От тази позиция апелът на „ Демократична България “ е да се запазят спокойствието и професионализмът.
 
„ Продължаваме да считаме, че с положителни маниери и професионализъм се стига по-далеч, в сравнение с с страсти “, безапелационен е Иванов, само че допусна възможността актуализацията на бюджета да се трансформира в препъникамъка на обединението. „ Актуализацията на бюджета, както и самото приемане на бюджета, е централен политически миг и има опция да се трансформира в препъникамък. Затова споделям, че законопроектът би трябвало да влезе в Народно събрание и да стартираме да го обсъждаме всъщност “, каза съпредседателят на „ Демократична България “, представен от „ Сега “.
Основните акценти в актуализацията
- Увеличават се пенсиите с 60 лева плюс 10%, като таванът на пенсиите става 2 000 лева. За последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 лева на 467 лева, което е със 167 лева повишаване, а за последните 12 години преди този момент, покачването е единствено със 100 лева. 

- Даваме опция на бензиностанциите да понижат цената на дизела и бензина без добавки с 25 ст. на литър, от което ще се възползва всеки българин с българска регистрация.

- Освобождава се ел. силата и втечнения газ от данък.

- Намалява се Данък добавена стойност ставката на парното с 9%. Много значима мярка с увеличение цените на газа. Правителството прави всичко допустимо крайната цена на потребителя да бъде понижена, безапелационен е министър председателят.

- Нулева ставка за Данък добавена стойност на хляба - невиждана мярка също.

- Облекчаване на данъчните заплащания за младите, работещи фамилии.

„ Тези ограничения за 2 милиарда са невиждани. Хубавото е, че те не са проинфлационни, тъй като крайният недостиг остава на 4.1. С други думи не харчим повече пари, а ги даваме на хората, които имат най-голяма потребност “, заяви министър председателят Кирил Петков при започване на съвещанието, представен от Българска национална телевизия. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР